Φίλτρα
Ειδικά φίλτρα
Υπηρεσίες

14 Ιατροδικαστές στην Ελλάδα

Dr ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Ιατροδικαστής
Βενιζελου Ελευθεριου (Πανεπιστημιου) 58, Αθηνα
Βενιζελου Ελευθεριου (Πανεπιστημιου) 58, Αθηνα

Απλή επίσκεψη

Dr ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΑΠΑΒΔΗ

Ιατροδικαστής
Φιλελληνων 16, Πειραιας
Φιλελληνων 16, Πειραιας

Απλή επίσκεψη

Dr ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΕΝΤΕΡΗΣ

Ιατροδικαστής
Φραγκων 6-8, Θεσσαλονικη
Φραγκων 6-8, Θεσσαλονικη

Απλή επίσκεψη

Dr ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΕΝΤΙΝΗΣ

Ιατροδικαστής
Δημητρος 1, Αναβυσσος
Δημητρος 1, Αναβυσσος

Απλή επίσκεψη

Dr ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΜΑΝΗ

Ιατροδικαστής
Πινδου 12, Μεταμορφωση
Πινδου 12, Μεταμορφωση

Απλή επίσκεψη

Dr ΣΥΜΕΩΝ Δ. ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ

Ιατροδικαστής
Δημοκριτου 12, Αθηνα
Δημοκριτου 12, Αθηνα

Απλή επίσκεψη

Dr ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΟΥΛΗ

Ιατροδικαστής
Παπαναστασιου Αλεξανδρου 33Α, Λαρισα
Παπαναστασιου Αλεξανδρου 33Α, Λαρισα

Απλή επίσκεψη

Dr ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

Ιατροδικαστής
Καποδιστριου 5, Αιγαλεω
Καποδιστριου 5, Αιγαλεω

Απλή επίσκεψη

Dr ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΤΣΗΣ

Ιατροδικαστής
Νικης, Αχαρνες
Νικης, Αχαρνες

Απλή επίσκεψη

Dr ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΕΡΟΥΔΗΣ

Ιατροδικαστής
Αμαλιας 37, Θεσσαλονικη
Αμαλιας 37, Θεσσαλονικη

Απλή επίσκεψη

Dr ΕΛΠΙΔΑ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ

Ιατροδικαστής
Θεσσαλονικης 1, Ηρακλειο
Θεσσαλονικης 1, Ηρακλειο

Απλή επίσκεψη

Dr ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ι. ΣΑΚΕΛΛΙΑΔΗΣ

Ιατροδικαστής
Αραχωβης 20, Αθηνα
Αραχωβης 20, Αθηνα

Απλή επίσκεψη

Dr ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΕΩΝ

Ιατροδικαστής
Λ. Αλεξανδρας 7, Αθηνα
Λ. Αλεξανδρας 7, Αθηνα

Απλή επίσκεψη

Dr ΟΥΡΑΝΙΑ Β. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ιατροδικαστής
Αριθμός αδείας: --
Ερμού 3, Βουλιαγμένη- Αθήνα
Ερμού 3, Βουλιαγμένη- Αθήνα

Απλή επίσκεψη

Σχετικό Περιεχόμενο για Ιατροδικαστές

Ποιος είναι ο ρόλος του ιατροδικαστή στη διερεύνηση ενός θανάτου;

Οι ιατροδικαστές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διερεύνηση θανάτων, ιδίως εκείνων που έχουν ασυνήθιστο ή ύποπτο χαρακτήρα. Είναι ιατρικοί ντετέκτιβ που χρησιμοποιούν τις εκτεταμένες γνώσεις και τις εξειδικευμένες δεξιότητές τους για να προσδιορίσουν την αιτία και τον τρόπο θανάτου.

Κατ' αρχάς, διενεργούν αυτοψίες (μεταθανάτιες εξετάσεις), όπου εξετάζουν σχολαστικά το σώμα ενός νεκρού τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Αυτό περιλαμβάνει τη μελέτη τυχόν ενδείξεων ασθένειας ή τραυματισμού που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στο θάνατο του ατόμου.

Δεύτερον, οι ιατροδικαστές αναλύουν διάφορα δείγματα, όπως ιστούς, υγρά (όπως αίμα), όργανα για τοξικολογικές εξετάσεις κ.λπ., τα οποία μπορούν να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το τι οδήγησε στο θάνατο - είτε πρόκειται για φυσικά αίτια, όπως καρδιοπάθεια, είτε για τυχαίες περιστάσεις, όπως υπερβολική δόση ναρκωτικών, είτε για αυτοκτονία, είτε για ανθρωποκτονία, είτε ακόμη και για απροσδιόριστους λόγους, όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν.

Επιπλέον, αυτοί οι επαγγελματίες εξετάζουν επίσης τα περιστασιακά στοιχεία που περιβάλλουν κάθε περίπτωση - πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων διατροφής και άσκησης, καθώς και κοινωνικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών, μεταξύ άλλων, μπορούν να βοηθήσουν να διαμορφωθεί μια σαφέστερη εικόνα γύρω από το πώς κάποιος πέθανε απροσδόκητα, εάν δεν βρεθεί σαφής φυσική εξήγηση κατά την ίδια τη νεκροψία-νεκροτομή.

Πώς προσδιορίζει ο ιατροδικαστής την αιτία θανάτου;

 

Ο ιατροδικαστής, διαλευκάνει το μυστήριο γύρω από το θάνατο ενός ατόμου διεξάγοντας μεθοδικές και σχολαστικές έρευνες. Η διαδικασία προσδιορισμού της αιτίας θανάτου είναι πολύπλευρη και περίπλοκη. Κατ' αρχάς, ξεκινούν με μια εξωτερική εξέταση όπου σημειώνουν σχολαστικά τυχόν ορατά σημάδια στο σώμα, όπως πληγές ή μώλωπες, που θα μπορούσαν να παρέχουν ζωτικά στοιχεία για το πώς ακριβώς έσβησε η ζωή.

Ακολουθεί η εσωτερική εξέταση- αυτή περιλαμβάνει τον τεμαχισμό των οργάνων του νεκρού για περαιτέρω διερεύνηση -! Κάθε όργανο μπορεί να κρύβει μυστικά σχετικά με το τι οδήγησε στο θάνατο κάποιου: η καρδιακή νόσος μπορεί να αποκαλυφθεί μέσω της εξέτασης μιας κατεστραμμένης καρδιάς, ενώ οι τοξικές ουσίες μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων που γίνονται στους ιστούς του ήπατος.

Εκτός από αυτές τις φυσικές εξετάσεις, οι ιατροδικαστές διενεργούν επίσης μικροσκοπικές αναλύσεις. Εξετάζουν δείγματα ιστών κάτω από μικροσκόπια υψηλής ισχύος αναζητώντας κυτταρικές αλλαγές που είναι αόρατες με γυμνό μάτι, αλλά μπορούν να υποδηλώνουν ασθένειες όπως ο καρκίνος ή οι λοιμώξεις που οδηγούν στη θνησιμότητα.

Ποιοι τύποι υποθέσεων απαιτούν συνήθως την εμπειρογνωμοσύνη ενός ιατροδικαστή παθολόγου;

Οι ιατροδικαστές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον ιατρικό και νομικό κόσμο. Εφαρμόζουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σε υποθέσεις όπου η κατανόηση της αιτίας θανάτου είναι κρίσιμη.  Συγκεκριμένα:

1. Ποινικές υποθέσεις: Η ιατροδικαστική παθολογία διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο όταν πρόκειται για την εξιχνίαση εγκλημάτων. Οι ειδικοί βοηθούν στον προσδιορισμό αιτιών όπως ανθρωποκτονία ή επίθεση, αναλύοντας φυσικά στοιχεία σε σώματα, συμπεριλαμβανομένων των τραυμάτων και των ιχνών που αφήνουν πίσω τους τα όπλα.

2. Αφυσικοί θάνατοι: Οποιοσδήποτε απροσδόκητος θάνατος χωρίς προφανή φυσική αιτία συχνά απαιτεί έρευνα από ιατροδικαστή - αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ατυχήματα (όπως αυτοκινητιστικά δυστυχήματα), αυτοκτονίες, υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών ή ακόμη και βιομηχανικά ατυχήματα.

3. Υποπτες περιστάσεις: Εάν κάποιος πεθάνει υπό ύποπτες συνθήκες - ίσως ξαφνικά χωρίς προηγούμενη ασθένεια - τότε και πάλι μπορεί να επιστρατευτεί η εμπειρογνωμοσύνη ενός ιατροδικαστή παθολόγου για την αποκάλυψη πιθανής εγκληματικής ενέργειας.

4. Μολυσματικές ασθένειες και θέματα δημόσιας υγείας: Σε περιπτώσεις όπου μολυσματικές ασθένειες οδηγούν σε θανάτους (σκεφτείτε το COVID-19), οι εν λόγω επαγγελματίες συμβάλλουν σε πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία μέσω των ευρημάτων της αυτοψίας που τροφοδοτούν επιδημιολογικές μελέτες.

Πώς συμβάλλει ένας ιατροδικαστής στις ποινικές έρευνες;

Οι ιατροδικαστές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις ποινικές έρευνες, παρέχοντας ανεκτίμητες πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από πολύπλοκες υποθέσεις. Είναι ιατρικοί ντετέκτιβ που χρησιμοποιούν τις εκτεταμένες γνώσεις τους στην ιατρική και την παθολογία για να κατανοήσουν πώς οι τραυματισμοί ή οι ασθένειες μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατο ενός ατόμου. Το έργο τους συχνά ξεκινά από τον ίδιο τον τόπο του εγκλήματος, όπου εξετάζουν σχολαστικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκτίμηση της θέσης του σώματος, την αξιολόγηση των σημείων πάλης ή τον εντοπισμό πιθανών εμπλεκόμενων όπλων - όλα κρίσιμα στοιχεία για τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας για το τι συνέβη.

Εκτός από την επιτόπια ανάλυση, οι ιατροδικαστές διενεργούν αυτοψίες - λεπτομερείς μεταθανάτιες εξετάσεις που αποσκοπούν στον προσδιορισμό της αιτίας και του τρόπου θανάτου. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, αξιολογούν προσεκτικά διάφορους παράγοντες, όπως τραύματα (π.χ. τραύματα από πυροβολισμούς), αποτελέσματα τοξικολογίας (για τον εντοπισμό πιθανής δηλητηρίασης), ιστοπαθολογικά ευρήματα (μικροσκοπική εξέταση), καθώς και γενετικές εξετάσεις, εάν χρειάζεται. Οι πληροφορίες αυτές συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε ολοκληρωμένες εκθέσεις, οι οποίες εξυπηρετούν όχι μόνο τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου αλλά και τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου κατά τη διάρκεια δικαστικών διαδικασιών, προσφέροντας πραγματογνωμοσύνη με βάση τα ευρήματά τους.

Πόσο σημαντική είναι η κατάθεση ιατροδικαστή σε δικαστικές διαδικασίες;

Η μαρτυρία ενός ιατροδικαστή παθολόγου μπορεί συχνά να είναι καθοριστική σε νομικές διαδικασίες. Οι ειδικές γνώσεις τους και η κατανόηση των ιατρικών καταστάσεων, των τραυματισμών και των αιτιών θανάτου παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες που μπορεί διαφορετικά να μην έρθουν στο φως. Ο ιατροδικαστής παθολόγος είναι αυθεντία στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο πέθανε κάποιος με βάση τα σωματικά του κατάλοιπα. 

Οι μαρτυρίες τους είναι ανεκτίμητες επειδή προσφέρουν αντικειμενικά στοιχεία που προέρχονται από σχολαστικές εξετάσεις- αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτοψίες (μεταθανάτιες εξετάσεις), ανάλυση δειγμάτων ιστών με μικροσκόπιο, τοξικολογικές εκθέσεις (εξετάσεις περιεκτικότητας σε ναρκωτικά/αλκοόλ). Συμβάλλουν στη διαπίστωση βασικών γεγονότων, όπως η αιτία και ο χρόνος θανάτου, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τις ετυμηγορίες, δεδομένου ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβεβαιώσουν ή να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των δικών - επηρεάζοντας έτσι σημαντικά τις αποφάσεις σχετικά με την ενοχή/αθωότητα και τα αποτελέσματα της καταδίκης!

Επιπλέον, καθώς είναι ικανοί επικοινωνιολόγοι με εκτεταμένη εμπειρία στην απλή αλλά ακριβή εξήγηση πολύπλοκων πληροφοριών, καθίστανται αποτελεσματικοί μάρτυρες που μπορούν να αποσαφηνίσουν περίπλοκες λεπτομέρειες για τους ενόρκους χωρίς επιστημονικό/ιατρικό υπόβαθρο, συμβάλλοντας στη διασφάλιση δίκαιων συστημάτων απονομής δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο!

 

Σχετικά Links

Ιατροδικαστές Αθήνα

Ιατροδικαστές Θεσσαλονίκη

Ιατροδικαστές Πάτρα

Ιατροδικαστές Ηράκλειο

Ιατροδικαστές Λάρισα

Ιατροδικαστές Βόλος

Ιατροδικαστές Ιωάννινα

Ιατροδικαστές Τρίκαλα

Ιατροδικαστές Χαλκίδα

Ιατροδικαστές Σέρρες

Ιατροδικαστές Αλεξανδρούπολη

Ιατροδικαστές Ξάνθη

Ιατροδικαστές Κατερίνη

Ιατροδικαστές Αγρίνιο

Ιατροδικαστές Καλαμάτα

Ιατροδικαστές Καβάλα

Ιατροδικαστές Χανιά

Ιατροδικαστές Λαμία

Ιατροδικαστές Κομοτηνή

Ιατροδικαστές Ρόδος