Δε βρέθηκε ιατρός για Παιδοορθοπαιδικός στην Ελλάδα
Σχετικό Περιεχόμενο για Παιδοορθοπαιδικούς
Τι είναι η παιδοορθοπεδική και ποιες παθήσεις καλύπτει;
Η παιδοορθοπεδική είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της ιατρικής που επικεντρώνεται στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων των παιδιών. Οι παθήσεις αυτές επηρεάζουν κυρίως τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μύες, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα νεύρα. Οι συνήθεις παιδοορθοπεδικές παθήσεις περιλαμβάνουν:
1. Κατάγματα: Τα παιδιά είναι επιρρεπή σε κατάγματα λόγω του δραστήριου τρόπου ζωής τους και των αναπτυσσόμενων οστών τους.
2. Σκολίωση: Η πάθηση αυτή προκαλεί μη φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης.
3. Κωλοποδία: Ένα εκ γενετής ελάττωμα όπου το ένα ή και τα δύο πόδια στρέφονται προς τα μέσα ή προς τα κάτω.
4. Αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου (DDH): Η άρθρωση του ισχίου δεν αναπτύσσεται σωστά σε αυτή την κατάσταση.
5. Διαφορά μήκους των άκρων: Το ένα πόδι μπορεί να είναι κοντύτερο από το άλλο λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως τραυματισμός ή ανωμαλίες ανάπτυξης.
Άλλες συχνές παιδοορθοπεδικές ανησυχίες αφορούν αθλητικούς τραυματισμούς, συγγενείς διαταραχές όπως η μυϊκή δυστροφία, λοιμώξεις των οστών γνωστές ως οστεομυελίτιδα, παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης όπως η κύφωση, ανωμαλίες της βάδισης όπως η βάδιση με τα δάχτυλα των ποδιών ή πλατυποδία και νευρομυϊκές παθήσεις που επηρεάζουν τον συντονισμό της κίνησης.
Οι παιδοορθοπεδικοί χρησιμοποιούν διάφορες διαγνωστικές τεχνικές, όπως φυσικές εξετάσεις, ακτινογραφίες / μαγνητικές τομογραφίες / αξονικές τομογραφίες για σκοπούς απεικόνισης, μαζί με μη χειρουργικές θεραπείες (π.χ. σιδεράκια) ή χειρουργικές επεμβάσεις, εάν είναι απαραίτητο.
Πότε θα πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο να πάω το παιδί μου σε ειδικό παιδοορθοπεδικό;
Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάτε το παιδί σας σε έναν ειδικό παιδοορθοπεδικό, εάν παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα ή καταστάσεις:
1. Επίμονος πόνος: Εάν το παιδί σας παραπονιέται για συνεχή πόνο στα οστά, τις αρθρώσεις, τους μυς ή τα άκρα του, ο οποίος δεν φαίνεται να υποχωρεί με ξεκούραση και βασική φροντίδα.
2. Δυσκολία στην κίνηση: Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να περπατήσει, να τρέξει, να πηδήξει, να ανέβει σκάλες ή να εκτελέσει άλλες σωματικές δραστηριότητες λόγω περιορισμένου εύρους κίνησης ή δυσκαμψίας των αρθρώσεων.
3. Ανώμαλα πρότυπα ανάπτυξης: Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης του σώματος του παιδιού σας, όπως το ένα πόδι να φαίνεται κοντύτερο από το άλλο ή μια μη φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση).
4. Αθλητικοί τραυματισμοί: Εάν το παιδί σας συμμετέχει σε αθλήματα και υποστεί τραυματισμό όπως διάστρεμμα/κατάγματα που προκαλούν έντονο πόνο/οίδημα/μελανιές/εξάρθρημα.
5. Αναπτυξιακές ανησυχίες: Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στην επίτευξη αναπτυξιακών ορόσημων που σχετίζονται με κινητικές δεξιότητες, όπως το μπουσούλημα/περπάτημα/πήδημα, σε σύγκριση με συνομηλίκους σε παρόμοιες ηλικίες.
6. Συγγενείς ανωμαλίες/παραμορφώσεις: Οποιεσδήποτε εκ γενετής ανωμαλίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών, όπως η παλαμοποδία/η κορτικολαγνεία/η αφαίρεση της υπερώας/οι παραμορφώσεις των χεριών, απαιτούν εξειδικευμένη αξιολόγηση από ειδικό παιδοορθοπεδικό για τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές
Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει μυοσκελετικό πρόβλημα που απαιτεί θεραπεία;
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, είναι σημαντικό να προσέχετε ορισμένα σημεία και συμπτώματα. Παρατίθενται ορισμένες γενικές ενδείξεις που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ανάγκη για θεραπεία:
1. Πόνος ή δυσφορία: Ο επίμονος πόνος στις αρθρώσεις, τους μύες ή τα οστά πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Εάν το παιδί σας παραπονιέται για συνεχή πόνο χωρίς προφανή αιτία (όπως τραυματισμό), μπορεί να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.
2. Περιορισμένη κινητικότητα: Η δυσκολία στην πλήρη κίνηση των άκρων ή η εμφάνιση δυσκαμψίας μπορεί να υποδεικνύει μυοσκελετικά προβλήματα που χρήζουν προσοχής.
3. Ανώμαλη βάδιση: Παρακολουθήστε πώς περπατάει και τρέχει το παιδί σας- αν υπάρχει αξιοσημείωτο κούτσαιμα ή ασυνήθιστες κινήσεις όταν κινείται, αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός προβλήματος με το μυοσκελετικό του σύστημα.
4. Ορατές παραμορφώσεις: Παρατηρήστε τυχόν ορατές ανωμαλίες, όπως παραμορφωμένες αρθρώσεις, ανομοιόμορφο ύψος ώμων/ισχίων ενώ στέκεται όρθιο, οι οποίες μπορεί να απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
5. Καθυστερημένα ορόσημα: Εάν το παιδί σας δεν καταφέρνει να φτάσει τα αναπτυξιακά ορόσημα που σχετίζονται με την κίνηση (π.χ. μπουσούλημα/περπάτημα) σε τυπικά χρονικά πλαίσια σε σύγκριση με τους συνομηλίκους της ηλικίας του συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό.
Υπάρχουν διαθέσιμες μη χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία παιδοορθοπεδικών παθήσεων;
Ναι, υπάρχουν διαθέσιμες μη χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία παιδοορθοπεδικών παθήσεων. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας μυοσκελετικών προβλημάτων στα παιδιά χωρίς την ανάγκη επεμβατικών διαδικασιών. Μια κοινή μη χειρουργική επιλογή είναι η φυσικοθεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει στοχευμένες ασκήσεις και τεχνικές για τη βελτίωση της δύναμης, της ευελιξίας και της κινητικότητας, ενώ παράλληλα μειώνει τον πόνο ή την ταλαιπωρία. Οι φυσικοθεραπευτές συνεργάζονται στενά με τους νεαρούς ασθενείς για να αναπτύξουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη πάθησή τους.
Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η στήριξη ή η χύτευση. Οι ορθοπεδικοί νάρθηκες παρέχουν στήριξη και σταθερότητα στις πληγείσες περιοχές, προωθώντας τη σωστή ευθυγράμμιση κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της εξέλιξης. Ο γύψος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ακινητοποίηση ορισμένων τραυματισμών ή τη διόρθωση παραμορφώσεων με την πάροδο του χρόνου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με παιδοορθοπεδικές παθήσεις όπως η νεανική αρθρίτιδα ή η τενοντίτιδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καταλληλότητα αυτών των μη χειρουργικών επιλογών εξαρτάται από παράγοντες όπως η σοβαρότητα της πάθησης και οι ατομικές ανάγκες του ασθενούς.
Ποιες είναι οι πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται από παιδοορθοπεδικούς χειρουργούς;
Οι πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται από παιδοορθοπεδικούς χειρουργούς περιλαμβάνουν:
1. Αποκατάσταση καταγμάτων: Οι παιδοορθοπεδικοί χειρουργοί συχνά αντιμετωπίζουν κατάγματα σε παιδιά, τα οποία μπορεί να προκύψουν λόγω ατυχημάτων ή τραυματισμών που σχετίζονται με αθλήματα. Χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, όπως ο γύψος, ο νάρθηκας και η χειρουργική επέμβαση για να ευθυγραμμίσουν και να σταθεροποιήσουν τα σπασμένα οστά.
2. Διορθωτική οστεοτομία: Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται για τη διόρθωση οστικών παραμορφώσεων σε παιδιά που προκαλούνται από καταστάσεις όπως συγγενείς ανωμαλίες ή διαταραχές ανάπτυξης. Περιλαμβάνει την κοπή του οστού και τη σωστή επανατοποθέτησή του για βελτιωμένη λειτουργία και ευθυγράμμιση.
3. Σύντηξη της σπονδυλικής στήλης: Οι παιδοορθοπεδικοί χειρουργοί εκτελούν επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας σε παιδιά με παθήσεις όπως η σκολίωση (ανώμαλη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης) ή η κύφωση (υπερβολικό στρογγύλεμα του άνω μέρους της πλάτης προς τα εμπρός). Η επέμβαση συγχωνεύει δύο ή περισσότερους σπονδύλους μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μεταλλικές ράβδους, βίδες, πλάκες ή κλωβούς.
4. Διόρθωση της δυσπλασίας του ισχίου: Σε περιπτώσεις όπου η άρθρωση του ισχίου ενός παιδιού δεν αναπτύσσεται σωστά προκαλώντας αστάθεια ή εξάρθρωση γνωστή ως δυσπλασία του ισχίου- οι παιδοορθοπαιδικοί χειρουργοί μπορούν να πραγματοποιήσουν διορθωτικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλειστής ανάταξης με εφαρμογή γύψου spica για βρέφη κάτω των έξι μηνών, ενώ οι μεγαλύτεροι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν ανοικτή ανάταξη σε συνδυασμό με οστεοτομίες της λεκάνης.
5. Διαδικασίες επιμήκυνσης/σύντμησης άκρων: Τα παιδιά που γεννιούνται με διαφορές μήκους των άκρων λόγω γενετικών ανωμαλιών/τραυματισμών αντιμετωπίζονται μέσω αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων που περιλαμβάνουν είτε επιμήκυνση των κοντύτερων άκρων μέσω συσκευών εξωτερικής/εσωτερικής σταθεροποίησης & σταδιακής απόσπασης της προσοχής ή σύντμηση των μακρύτερων μέσω επιφυσιοδεσίας/χειρουργικών αφαιρέσεων αντίστοιχα.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των χειρουργικών επεμβάσεων που εκτελούνται συνήθως από τους παιδοορθοπαιδικούς χειρουργούς και αφορούν ειδικά την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται κατά την παιδική ηλικία.
Σχετικά Links