Φίλτρα
Ειδικά φίλτρα
Υπηρεσίες
Γλώσσες

2 Παιδοκαρδιολόγοι στην Ελλάδα

Dr ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Καρδιολόγος
ιασιου 6, αθηνα
ιασιου 6, αθηνα
Επόμενο διαθέσιμο ραντεβού
Δεν υπάρχει διαθέσιμη ημ/νια Κλείσε Ραντεβού

Dr ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥΡΟΥΚΑΣ

Καρδιολόγος
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 73, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 73, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Απλή επίσκεψη

Σχετικό Περιεχόμενο για Παιδοκαρδιολόγους

Τι είναι ο παιδοκαρδιολόγος και σε τι ειδικεύεται;

Ο παιδοκαρδιολόγος είναι ειδικός ιατρός που επικεντρώνεται στη διάγνωση και τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων σε παιδιά, από τη βρεφική έως την εφηβική ηλικία. Διαθέτουν εκτεταμένες γνώσεις τόσο για το καρδιαγγειακό σύστημα όσο και για την ανάπτυξη του παιδιού. Οι παιδοκαρδιολόγοι ειδικεύονται στον εντοπισμό διαφόρων καρδιακών ανωμαλιών που μπορεί να επηρεάζουν τα βρέφη ή τους νεαρούς ηλικιακά ασθενείς. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες (παρούσες κατά τη γέννηση), αρρυθμίες (ακανόνιστος καρδιακός παλμός), φύσημα, πόνο στο στήθος, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα συναφή ζητήματα. Η τεχνογνωσία τους τους επιτρέπει να πραγματοποιούν ενδελεχείς αξιολογήσεις με τη χρήση προηγμένων διαγνωστικών εργαλείων, όπως ηχοκαρδιογραφία, ηλεκτροκαρδιογραφήματα (ECGs/EKGs), τεστ κοπώσεως και διαδικασίες καρδιακού καθετηριασμού, εάν είναι απαραίτητο.

Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα μαζί με το ιστορικό του ασθενούς και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται από τους γονείς/κηδεμόνες/φροντιστές κατά τη διάρκεια επισκέψεων παρακολούθησης μπορούν να διαγνώσουν με ακρίβεια συγκεκριμένες καρδιακές παθήσεις που επηρεάζουν τα παιδιά. Μόλις διαγνωστεί μια συγκεκριμένη πάθηση, όπως το κολπικό διαφραγματικό ελάττωμα (ASD) ή το κοιλιακό διαφραγματικό ελάττωμα (VSD), οι παιδοκαρδιολόγοι αναπτύσσουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας προσαρμοσμένα στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενή.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τη διαχείριση, τον έλεγχο ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τη σύσταση τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, όπως αλλαγές στη διατροφή ή στην άσκηση και την παροχή συμβουλών/υποστήριξης στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές πτυχές που σχετίζονται με τη διάγνωση ή την θεραπεία του παιδιού τους.

 

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου χρειάζεται παιδοκαρδιολόγο;

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθεί παιδοκαρδιολόγο, υπάρχουν διάφορα σημεία και συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε. Αυτές οι ενδείξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν είναι απαραίτητη περαιτέρω αξιολόγηση:

1. Οικογενειακό ιστορικό: Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή συγγενών καρδιακών ανωμαλιών, αυξάνεται η πιθανότητα να κινδυνεύει και το παιδί σας.

2. Κυάνωση: Ο γαλαζωπός αποχρωματισμός των χειλιών, της γλώσσας, των άκρων των δακτύλων ή του δέρματος μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

3. Γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια: Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια κανονικών δραστηριοτήτων ή φαίνεται να κουράζεται εύκολα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενο καρδιακό πρόβλημα.

4. Πόνος/δυσφορία στο στήθος: Τα παράπονα για πόνο στο στήθος πρέπει πάντα να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, καθώς μπορεί ενδεχομένως να υποδεικνύουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

5. Ανώμαλος καρδιακός παλμός/αίσθημα παλμών/μουρμούρισμα: Οι ασυνήθιστοι ήχοι που ακούγονται μέσω της εξέτασης με το στηθοσκόπιο μπορεί να υποδηλώνουν παρατυπίες με τον ρυθμό ή τη δομή της καρδιάς.

6. Συγκοπή/αίσθημα λιποθυμίας/ζάλη: Συχνά επεισόδια κατά τα οποία το παιδί σας χάνει τις αισθήσεις του χωρίς προφανή αιτία δικαιολογούν ιατρική φροντίδα, καθώς τα γεγονότα αυτά μπορεί να προέρχονται από καρδιακά προβλήματα.

Να θυμάστε ότι οι πληροφορίες αυτές χρησιμεύουν μόνο ως καθοδήγηση και δεν υποκαθιστούν τις επαγγελματικές συμβουλές από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που ειδικεύονται στην παιδιατρική καρδιολογία. Για να διασφαλίσετε ακριβή διάγνωση και κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές προσαρμοσμένες ειδικά στις ανάγκες του παιδιού σας, συμβουλευτείτε κάποιον παιδοκαρδιολόγο.

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα ή σημεία που υποδηλώνουν πιθανό καρδιακό πρόβλημα στα παιδιά;

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Κάποια εξ'αυτών αναφέρονται πιο κάτω:

1) Κυάνωση: Γαλάζιος αποχρωματισμός των χειλιών, της γλώσσας ή του δέρματος.

2) Γρήγορη αναπνοή: Αναπνοή ταχύτερη από τη συνηθισμένη σε κατάσταση ηρεμίας.

3) Κακή σίτιση ή δυσκολία στην πρόσληψη βάρους: Δυσκολία στη σωστή διατροφή και ανεπαρκής αύξηση βάρους παρά τη φυσιολογική πρόσληψη τροφής.

4) Κόπωση και αδυναμία: Ασυνήθιστη κούραση και έλλειψη ενέργειας σε σύγκριση με τους συνομηλίκους.

5) Πόνος στο στήθος ή δυσφορία κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Είναι σημαντικό να μην αγνοείτε αυτά τα συμπτώματα, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των παιδιατρικών καρδιακών προβλημάτων. Να θυμάστε ότι αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να χρησιμεύουν μόνο ως γενική καθοδήγηση- η συμβουλή των ιατρικών επαγγελματιών θα παράσχει πιο ακριβείς διαγνώσεις προσαρμοσμένες ειδικά για την κατάσταση του παιδιού σας. 

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται συνήθως από έναν παιδοκαρδιολόγο για τη διάγνωση καρδιακών παθήσεων στα παιδιά;

Ο παιδοκαρδιολόγος χρησιμοποιεί μια σειρά εξετάσεων για τη διάγνωση καρδιακών παθήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν:

1. Φυσική εξέταση: Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει ενδελεχή φυσική εξέταση, ελέγχοντας για τυχόν ορατά σημεία ή συμπτώματα καρδιακών ανωμαλιών.

2. Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ/ΕΚΓ): Αυτή η μη επεμβατική εξέταση καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και βοηθά στον εντοπισμό ανωμαλιών στον ρυθμό της.

3. Ηχοκαρδιογράφημα: Χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα, αυτή η τεχνική απεικόνισης δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς, επιτρέποντας στους γιατρούς να αξιολογήσουν τους θαλάμους, τις βαλβίδες, τα μοτίβα ροής του αίματος και τη συνολική υγεία της.

4. Ακτινογραφία θώρακα: Μια απλή ακτινογραφία μπορεί να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς του παιδιού, καθώς και να ανιχνεύσει τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τους πνεύμονες και μπορεί να επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

5. Παρακολούθηση Holter: Αυτή η φορητή συσκευή καταγράφει συνεχώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα ενός ατόμου επί 24-48 ώρες ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να καταγράφει τις διαλείπουσες αρρυθμίες που δεν ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια σύντομων εξετάσεων όπως το ΗΚΓ/ΕΚΓ.

6. Καρδιακός καθετηριασμός: Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση μετά τη διενέργεια των αρχικών εξετάσεων, ένας λεπτός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο μέσω του οποίου εγχέεται σκιαγραφική χρωστική που επιτρέπει την απεικόνιση στο εσωτερικό των αρτηριών & των φλεβών που παρέχουν οξυγονωμένο/αποξυγονωμένο αίμα.

7. Γενετικές εξετάσεις: Οι γενετικές εξετάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο, ιδίως όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό που υποδηλώνει γενετική διαταραχή που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες διαγνωστικές διαδικασίες ποικίλλουν ανάλογα με τη μοναδική παρουσίαση της περίπτωσης κάθε παιδιού. Για την ακριβή διάγνωση, το σχεδιασμό της θεραπείας και τη διαχείριση, θα πρέπει πάντα να ζητείται η συμβουλή εξειδικευμένου παιδοκαρδιολόγου

Μπορούν τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα να αντιμετωπιστούν ή να θεραπευτούν και ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για τα παιδιά με αυτές τις παθήσεις;

Οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά δεν μπορούν να θεραπευτούν όλες οι περιπτώσεις. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τα παιδιά με αυτές τις παθήσεις εξαρτώνται από το συγκεκριμένο ελάττωμα και τη σοβαρότητά του. Σε ήπιες περιπτώσεις, η στενή παρακολούθηση μπορεί να είναι επαρκής χωρίς να απαιτείται καμία παρέμβαση. Ωστόσο, οι πιο σοβαρές ανωμαλίες συχνά απαιτούν ιατρικές ή χειρουργικές επεμβάσεις για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής. Οι ιατρικές θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα που βοηθούν στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού του παιδιού ή στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως η δύσπνοια ή η κόπωση. Αυτά τα φάρμακα αποσκοπούν στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία και στην προώθηση της καλύτερης καρδιακής λειτουργίας.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν μια άλλη κοινή θεραπευτική επιλογή για τις συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες στα παιδιά. Κυμαίνονται από ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έως χειρουργικές επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της πάθησης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις αποκαθιστούν δομικές ανωμαλίες εντός της καρδιάς, διορθώνουν προβλήματα ροής του αίματος ή αντικαθιστούν κατεστραμμένες βαλβίδες, εάν είναι απαραίτητο. Ορισμένες πολύπλοκες περιπτώσεις μπορεί επίσης να απαιτούν μια συνδυαστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τόσο φαρμακευτική αγωγή όσο και χειρουργική επέμβαση για βέλτιστα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ πολλές συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με τα κατάλληλα μέτρα θεραπείας κατά την παιδική ηλικία, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές που απαιτούν συνεχή φροντίδα μέχρι την ενηλικίωση.

Τι πρέπει να περιμένω κατά την επίσκεψη του παιδιού μου στον παιδοκαρδιολόγο;

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του παιδιού σας στον παιδοκαρδιολόγο, μπορείτε να περιμένετε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της υγείας της καρδιάς του. Το ραντεβού θα ξεκινήσει συνήθως με μια λεπτομερή ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού, όπου ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τυχόν συμπτώματα ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε παρατηρήσει στο παιδί σας. Στη συνέχεια, ο καρδιολόγος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση που επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας και στον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακρόαση του καρδιακού παλμού του παιδιού σας με χρήση στηθοσκοπίου και έλεγχο για ενδείξεις όπως φύσημα ή ακανόνιστους ρυθμούς. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση, ενδέχεται να συνιστώνται πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, ένα υπερηχοκαρδιογράφημα για την απεικόνιση της δομής και των προτύπων ροής του αίματος, ή ακόμη και δοκιμασία κόπωσης με άσκηση, εάν είναι απαραίτητο.

Ο παιδοκαρδιολόγος θα αναλύσει προσεκτικά όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων προτού τα συζητήσει μαζί σας. Θα εξηγήσει λεπτομερώς τα ευρήματά του και θα αντιμετωπίσει τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη διάγνωση ή τις θεραπευτικές επιλογές. Εάν απαιτείται περαιτέρω παρέμβαση μετά τη διάγνωση -όπως φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργικές επεμβάσεις-, ο παιδοκαρδιολόγος θα σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, ενώ θα παρέχει συνεχή υποστήριξη τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπευτικής τους διαδρομής.

 

 

Σχετικά Links

Παιδοκαρδιολόγοι Αθήνα

Παιδοκαρδιολόγοι Θεσσαλονίκη

Παιδοκαρδιολόγοι Πάτρα

Παιδοκαρδιολόγοι Ηράκλειο

Παιδοκαρδιολόγοι Λάρισα

Παιδοκαρδιολόγοι Βόλος

Παιδοκαρδιολόγοι Ιωάννινα

Παιδοκαρδιολόγοι Τρίκαλα

Παιδοκαρδιολόγοι Χαλκίδα

Παιδοκαρδιολόγοι Σέρρες

Παιδοκαρδιολόγοι Αλεξανδρούπολη

Παιδοκαρδιολόγοι Ξάνθη

Παιδοκαρδιολόγοι Κατερίνη

Παιδοκαρδιολόγοι Αγρίνιο

Παιδοκαρδιολόγοι Καλαμάτα

Παιδοκαρδιολόγοι Καβάλα

Παιδοκαρδιολόγοι Χανιά

Παιδοκαρδιολόγοι Λαμία

Παιδοκαρδιολόγοι Κομοτηνή

Παιδοκαρδιολόγοι Ρόδος